Otklanjanje svih vrsta bradavica

Otklanjanje svih vrsta bradavica

Virusne bradavice nastaju kao posledica virusne infekcije kože. Najčešce je infekcija favorizovana mikrotraumama. Inkubacija kod nekih vrsta bradavica može trajati 6-8 meseci Virusi koji izazivaju ove promene spadaju u Papiloma viruse. Postoji preko 100 tipova humanih papiloma virusa te tako i više vrsta bradavica:

Verrucae vulgaris

Verrucae vulgaris

Verrucae vulgaris su najčešće lokalizovane na šakama, dorzalnim stranama prstiju i/ili oko noktiju ili ispod njih, kada su jako bolne. To su tvrde, hiperkeratotične hemisferične prominencije, boje kože ili žućkasto mrke, neravne (verukozne), nekad trošne površine. Velike su 1-10 cm. Mogu biti pojedinačne ili ih je više, čak više desetina. Manje se mogu grupisati oko veće ili konfluirati.
Verrucae plantaris

Verrucae plantaris

Verrucae plantaris se nalaze na plantarnim stranama stopala, najčešće na površinama izloženim pritisku. Pojedinačno su duboko utisnute u epiderm, neravne keratotične površine, sa crnim tačkama (tromboza kapilara) i oivičene keratotočnim prstenom. Bolne su i mogu otežati kretanje. Veruke u vidu mozaika su površne, mnogobrojne, često konfluiraju u ploču.

Moluskum contagyosum (mekane zarazne bradavice)

Moluskum contagyosum (mekane zarazne bradavice)

Moluskum contagyosum (mekane zarazne bradavice) Javljaju se najčešce u dečijem uzrast ali nisu retke ni kod odraslih. Najčešće su lokalizovane na licu ali i na bilo kom delu tela. Kada su kod odraslih lokalizovane u genitalnoj regiji smatraju se seksualno prenosivom bolešću. U obliku su crvenkastih mekanih ispupčenja sa beličastim centralnim delom. Lako se prenose i često ih ima u velikom broju, nekada se komplikuju infekcijom i liče na bubuljice. Mogu zahvatati i velike površine.
Verrucae filiformis

Verrucae filiformis

Verrucae filiformis su tanke, šiljate, nekoliko milimetara duge tvorevine, najčešće oko usnog i nosnog otvora, na obrvama, na bradi (mikrotraume posle brijanja), u kapilicijumu (kosmati deo glave), a često istovremeno sa vulgarnim verukama na šakama.
Verrucae planae

Verrucae planae

Verrucae planae juvenilis naročito se javljaju kod dece. Predilekciona mesta su lice, dorzumi šaka i prstiju, mišice, kolena. To su zaravnjene papule boje kože ili sivkaste do svetlo smeđe. Često imaju linearni raspored (Koebnerov fenomen) ili konfluiraju u široke ploče. Mogu da perzistiraju mesecima i godinama. Retko su praćene svrabom ili inflamirane. Kod imunodeficijencije mogu da zahvate velike površine.
Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi)

Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi)

Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi) polne bradavice su lokalizovane na polnim organima ili oko anusa. To su obično mekane, izdužene papilomatozne tvorevine, često na peteljci, sa karfiolastom površinom, beličaste ili ružičaste boje. U početku su mali, kasnije mogu narasti i biti vrlo voluminozni. Javljaju se kod oba pola ali se često sreću i kod dece u predelu anusa. Smatraju se seksualno prenosivom bolešću. Dijagnoza se postavlja na osnovu klinicke slike. Terapija se sastoji u otklanjanju promena: tečnim azotom, elektrokauterom, radiotalasima ili laserom. Recidivi su česti.

Lečenje

Sve vrste bradavica imaju sličnu terapiju. Osnovni cilj je otkloniti ih. Najčešće se otklanjaju tečnim azotom, elektrokauterom, radiotalasima ili laserom. Kod beba i male dece, kao i kod zaravnjenih bradavica (Verrucae plane) primenjujemo lokalna sredstva sa kaustičnim dejstvom. Sve bradavice mogu recidivirati, a najčešće Moluscum contagyosum i Condylomata acuminata.

Image
Image
Image
Image