Lečenje akni

Lečenje bubuljica – savetovalište za akne

Akne (acne vulgaris) su hronično inflamatorno oboljenje lojnih žlezda koje se najčešće javlja u periodu adolescencije. Kod 85% obolelih su minimalne i prolaze sa lokalnom terapijom ili bez nje, kod oko 15% obolelih neophodno je lečenje. Prve promene se javljaju izmedju 13. i 15. godine u obliku mitisera (komedona) u centralnoj regiji lica leđima i prednjoj strani grudnog koša, gde su lojne žlezde najgušće rasporedjene. Oboljenje prolazi kroz faze poboljšanja i pogoršanja, najjače su izražene oko 18. a regradiraju do 25. godine. Dužina trajanja oboljenja je genetski predisponirana.

Mehanizam nastanka akni je kompleksan. Dolazi do pojačanog lučenja lojnih žlezda pod uticajem polnih hormona, keratinizacija (orožavanje) celija na površini kože je poremećeno sto dovodi do zatvaranja izvodnih kanala lojnih žlezda. Posledica toga je stvaranje mitisera i potkožnih čvorića. Njihovom inflamacijom uzrokovanom bakterijom Cutibacterium acnes  (Propionibacterium acnes), nastaju crvene upaljene, i gnojne bubuljice.

Image

Lečenje je takodje kompleksno i sastoji se iz više faza zavisno od kliničke slike. U tu svrhu se mogu koristiti preparati za lokalnu primenu dok se kod težih oblika, Acne Conglobatae, primenjuje i oralna terapija. Teži oblici akni mogu za sobom ostaviti posledice u vidu ožiljaka i fleka. koje se vrlo uspešno mogu otkloniti fraxel laserom.

Image
Image