Otklanjanje svih vrsta bradavica

Otklanjanje svih vrsta bradavica

Epilcentar Kragujevac

Virusne bradavice nastaju kao posledica virusne infekcije koze. Najcesce je infekcija favorizovana mikrotraumama. Inkubacija kod nekih vrsta bradavica moze trajati 6-8 meseci Virusi koji izazivaju ove promene spadaju u Papiloma viruse. Postoji preko 100 tipova humanih papiloma virusa. Postoji, takodje i vise vrsta bradavica:

Verrucae vulgaris su najčešće lokalizovane na šakama, dorzalnim stranama prstiju i/ili oko noktiju ili ispod njih, kada su jako bolne. To su tvrde, hiperkeratotične hemisferične prominencije, boje kože ili žućkasto mrke, neravne (verukozne), nekad trošne površine. Velike su 1-10 cm. Mogu biti pojedinačne ili ih je više, čak više desetina. Manje se mogu grupisati oko veće ili konfluirati.

Verrucae plantaris se nalaze na plantarnim stranama stopala, najčešće na površinama izloženim pritisku. Pojedinačno su duboko utisnute u epiderm, neravne keratotične površine, sa crnim tačkama (tromboza kapilara) i oivičene keratotočnim prstenom. Bolne su i mogu otežati kretanje. Veruke u vidu mozaika su površne, mnogobrojne, često konfluiraju u ploču.

Moluskum contagyosum (mekane zarazne bradavice) Javljaju se najcesce u decijem uzrast ali nisu retke ni kod odraslih. Najcesce su lokalizovane na licu ali i na bilo kom delu tela. Kada su kod odraslih lokalizovane u genitalnoj regiji smatraju se seksualno prenosivom bolescu. U obliku su crvenkastih mekanih ispupcenja sa belicastim centralnim delom. Lako se prenose i cesto ih ima u velikom broju, nekada se komplikuju infekcijom i lice na bubuljice. Mogu zahvatati i velike povrsine.

Verrucae filiformis su tanke, šiljate, nekoliko milimetara duge tvorevine, najčešće oko usnog i nosnog otvora, na obrvama, na bradi (mikrotraume posle brijanja), u kapilicijumu (kosmati deo glave), a često istovremeno sa vulgarnim verukama na šakama.

Verrucae planae juvenilis naročito se javljaju kod dece. Predilekciona mesta su lice, dorzumi šaka i prstiju, mišice, kolena. To su zaravnjene papule boje kože ili sivkaste do svetlo smeđe. Često imaju linearni raspored (Koebnerov fenomen) ili konfluiraju u široke ploče. Mogu da perzistiraju mesecima i godinama. Retko su praćene svrabom ili inflamirane. Kod imunodeficijencije mogu da zahvate velike površine.

Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi) polne bradavice su lokalizovane na polnim organima ili oko anusa. To su obično mekane, izdužene papilomatozne tvorevine, često na peteljci, sa karfiolastom površinom, beličaste ili ružičaste boje. U početku su mali, kasnije mogu narasti i biti vrlo voluminozni. Javljaju se kod oba pola ali se cesto srecu i kod dece u predelu anusa. Smatraju se seksualno prenosivom bolescu. Dijagnoza se postavlja na osnovu klinicke slike. Terapija se sastoji u otklanjanju promena: tecnim azotom, elektrokauterom, radiotalasima ili laserom. Recidivi su cesti.

LEČENJE

Sve vrste bradavica imaju slicnu terapiju. Osnovni cilj je otkloniti ih. Najcesce se otklanjaju tecnim azotom, elektrokauterom, radiotalasima ili laserom. Kod beba i male dece, kao i kod zaravnjenih bradavica (Verrucae plane) primenjujemo lokalna sredstva sa kausticnim dejstvom. Sve bradavice mogu recidivirati. Najcesce Moluscum contagyosum i polne bradavice.