Otklanjanje svih vrsta benignih izraštaja na koži

Otklanjanje svih vrsta benignih izraštaja na koži

Epilcentar Kragujevac

Veoma česta pojava braonkastih izraštaja i zadebljanja u predelu lica , vrata i deholtea, jesu tzv. seboroične bradavice ili seboroične keratoze ( verrucae seborrhoice, keratosis seborrhoica). Ove promene pretstavljaju benigne proliferacije površnih slojeva kože kod starijih osoba ali se sve češće javljaju i kod mladje populacije. Podjednako su zastupljene kod oba pola. Najčešće su porodično determinisane. Iz ovih promena, do sada, nije izolovan virus, te pojam bradavice ne označava virusno poreklo. U početku su to jasno ograničene, blago uzdignute promene na koži, normalno obojene ili žućkaso smedje, promera nekoliko milimetara. Kasnije se šire i orožavanje je izraženije što im daje neravan- bradavičasti izgled a boja se menja od tamno braon do antracitno crne. Vrlo često su ove promene na peteljci- papilomi mada se u ovim regijama često nalaze promene na peteljci tzv. Fibroma mollae, koje takodje pretstavljaju benigne proliferacije.

Broj je vrlo varijabilan od nekoliko do vise desetina, sa godinama se povecava, a takođe i produženo izlaganje suncu utiče na povećanje njihovog broja.
Predstavljaju estetski problem i mogu se otklanjati različitim metodama: elektrokauterom, radiotalasima a najkonfornije i najmanje bolno je otklanjanje laserom ( CO2 i ND-YAG). Otklanjanje ovih promena ne nosi nikakav rizik za pacijenta i ne ostavlja posledice.

Seboroicne i Aktinicne (izazvane suncem) keratoze su premaligne promene. Potrbno ih je blagovremeno otklanjati jer se vremenom njihova povrsina povecava pa je i otklanjanje teze, tj. moze zahtevati hirursku intervenciju.