Lečenje akni – savetovalište za akne

Lečenje akni – savetovalište za akne

Epilcentar Kragujevac

Akne su hronicno inflamatorno oboljenje lojnih zlezda koje se najcesce javlja u periodu adolescencije. Kod 85% obolelih su minimalne i prolaze sa minimalnom terapijom ili bez nje, kod oko 15% obolelih neophodno je lecenje. Prve promene se javljaju izmedju 13. i 15. godine u obliku mitisera (komedona) u centralnoj regiji lica gde su lojne zlezde najgusce rasporedjene.Oboljenje prolazi kroz faze poboljsanja i pogorsanja, najjace su izrazene oko 18. a regradiraju do 25. godine. Duzina trajanja oboljenja je genetski predisponirana.

Mehanizam nastanka akni je kompleksan. Dolazi do pojacanog lucenja lojnih zlezda pod uticajem polnih hormona, keratinizacija (orozavanje) celija na povrsini koze je poremeceno sto dovodi do zatvaranja izvodnih kanala lojnih zlezda. Posledica toga je stvaranje mitisera i potkoznih cvorica. Njihovom inflamacijom uzrokovanom bakterijom Propionibacterium acnes, nastaju crvene upaljene, i gnojne bubuljice.

Lecenje je takodje kompleksno i sastoji se iz vise faza zavisno od klinicke slike. Za lecenje akni se mogu koristiti preparati za lokalnu primenu dok se kod tezih oblika primenjuje i oralna terapija. Tezi oblici akni mogu za sobom ostaviti posledice u vidu oziljaka i fleka. Ove posledice se mogu, vrlo uspesno tretirati fraxel laserom.