Kompjuterizovana dermoskopija mladeža

Kompjuterizovana dermoskopija mladeža

Epilcentar Kragujevac

Dermoskopija predstavlja metodu kojom uz pomoc specijalnog aparata ( dermoskopa), sa uvelicavajucim staklom i sopstvenim izvorom svetla, posmatraju promene na koži.

Ova metoda ukljucuje digitalnu tehniku fotografije, koja omogucuje kompjutersku obradu slike. Na taj nacin omoguceno je uvelicanje slike od 20 do 180 puta i znatno bolja vizuelizacija najsitnijih detalja koji su nevidljivi golim okom. Posebni kompjuterski protokoli i programi za analizu omogucavaju nam da sa velikom preciznošcu zakljucimo o kakvoj vrsti promene se radi i da na osnovu toga predložimo dalje postupke.

U našem narodu postoji veliki strah od mladeža i predrasuda da se ove promene ne smeju "dirati". Mora se istaci da savremeni nacin hirurškog otklanjanja mladeža ne predstavlja "diranje" mladeža, jer se oni otklanjaju u celini, sa zaštitnim rubom zdravog tkiva. Ovakvo otklanjanje mladeza ne moze dovesti do posledica. Veliki problem predstavljaju mladeži koji su vec postali zlocudni. Kod njih operativno lecenje samo u ranim fazama daje odlicne rezultate. Iz tog razloga je veoma bitno da se bilo koja promena na mladežu ( rast, promena boje, svrab, povreda...) odmah registruje i izvrši analiza.

Kompjuterizovana dermoskopija omogucava nam da na vreme otkrijemo i najmanje promene na mladežima koje mogu voditi ka zlicudnosti. Narocito kod osoba sa velikim brojem promena na telu ova medota nam pomaže o donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. U tim slucajevima savetuje se njihovo preventivno otklanjanje koje je vrlo jednostavno, brzo i bezbolno ( primenom lokalne anestezije).

Ukoliko nema indikacije za operativnim lecenjem, snimci koje dobijamo i koji se cuvaju u kompjuteru predstavljaju trajni dokument koji nam služi za kasnije uporedjivanje sa kontrolnim snimcima kroz izvestan period vremena.