Dermatološki i venerološki pregledi

Dermatološki i venerološki pregledi

Epilcentar Kragujevac

Koza je omotac tela, koji nas predstavlja spoljnom svetu, koji govori o nama pre no sto ista kazemo, koji nas stiti od spoljasnjih prilika i reflektuje utcaje unutrsnjih faktora i nasih zivotnih navika na nas. Ona je nas najveci organ, veoma kompleksne gradje i visestruke uloge.

Funkcije koze su brojne: barijerna (stiti od prekomernog gubljenja tecnosti, toplote, hladnoce, povreda, infekcija i td.), termoregulaciona, sekreciona i ekskreciona uloga, prenosi senzualne osecaje, vrsi reapsorpciju, ima imunobiološku i seksualnu ulogu zbog svog izgleda i mirisa.

Brojne bolesti unutrasnjih organa imaju svoje manifestacije na kozi pa je veoma vazno da obratimo paznju na sve promene koje zapazimo na kozi, njenim adneksima, noktima i kosi, kao i u predelu polnih organa i da se blagovremeno javimo dermatologu radi pregleda , postavljanja dijagnoze i odredjivanje adekvatne terapije.

Kada je koza zdrava mozemo govoriti o nezi, medjutim ukoliko se radi o bolesnoj kozi na prvom mestu je lecenje ciji je cilj da se stanje ili bolest odredjenim sredstvima, preparatima, lekovima kao i promenama u nacinu ponasanja i navikama, prevazidje ili izleci, kao i da se posledice nakon odredjenih bolesti ili stanja dovedu na zadovoljavajuci nivo, nakon cega pristupamo prevenciji i adekvatnoj nezi koze.